Ćaskamo o feminizmu sa Danicom

Ćaskamo o feminizmu sa Danicom

Danica Perišić je, najprostije rečeno, jedna od najpametnijih osoba koju poznajem i poštujem. Osim toga je i autentična feministkinja. Bavi se sociologijom i zamislite, prelepa je i ne mrzi muškarce, te tako u startu ruši neinformisane zablude da se radi o pokretu “ružnih mrziteljki muškaraca”.

Ona će sa istim žarom imati Disney i dokumentarne maratone, a onda će vam ih oduševljeno prepričati i niste ni trepnule već neobavezno zajedno planirate menjanje sveta. 

Želim da verujem da jednoga dana zaista i hoćemo. A do tada, danas ćaskamo i razbijamo predrasude o feminizmu.

Ko jeste, a ko nije feministkinja?

Iz lične perspective, mogu samo da kažem ko treba da bude, a odgovor je svi. Mislim da je pogrešno procenjivati čiji feminizam je pravi, ili značajniji, dovoljno je za početak bar imati zdravu diskusiju o feminizmu. Mislim da svako ko se i u teoriji i u praksi zalaže za jednakost polova na ekonomskom, društvenom i političkom planu može sebe da nazove feministom/feministkinjom. Može, ali neće, danas je feminizam the “f word”, ružna reč i etiketa koju niko sebi neće da prišije, uz bojazan da će automatski biti etiketiran i kao radikalan, i kao neko (žena) ko(ja) mrzi muškarce.

myjoyonline.com

Kada si ti postala feministkinja?

Ne bih mogla da odredim tačno kada sam postala feministkinja, od kad se sećam svojih misli i reči, one su bile feminističke. Naravno, u adolescentskom periodu mnoge stvari nisam znala, te sam se pokoravala nekim društvenim normama, ali se nikad nisam osećala kao „manje nego“, ili kao da meni nešto ne pripada, jer je za dečake, a ne za mene, zato što je prema mom mišljenju, za mene bilo sve. Morala bih tu da istaknem svoju privilegovanost divnom porodicom, pre svega mamom, koja me je mnogo toga naučila, pre svega kako da budem jaka i da želim, dostižem i postižem.

Zašto je feminizam važan?

Feminizam je važan možda danas više nego ikada, bez uvrede sifražetkinjama i našim prethodnicama, jer ravnopravnost prividno postoji, te se smatra da je borba završena, da su žene ostvarile svoja prava, i da nema potrebe da se „žale“. No, i na mikro i makro nivou primetne su nejednakosti sa kojima se žene susreću na poslu, kod kuće, kod doktora, i na ulici, koje se moraju razotkriti i iskoreniti. 

dictionary.com

Šta je najvažnije naučiti mlade devojke, ali i momke, i kako?

studybreaks.com

Jako je važno edukovati mlade o rodnim stereotipima koje društvo i mediji nameću, ne samo na porodičnom planu, već i u obrazovnim ustanovama u kojima mladi najviše vremena provode. Bitno je pre svega edukovati edukatore, kako da ne govore devojčicama da su za matematiku i brojeve bolji dečaci, a dečacima da nije u redu da pokažu emocije i da je „normalno“ da se ponekad pokači sa drugarom. Ne treba da učimo devojke da budu smerne i obazrive i da ne idu noću same, već muškarce da ne budu ono čega se devojke u mraku. Dakle, ne opraštati dečacima „boys will be boys“ ponašanje, a devojkama prezentovati strah i ćutnju kao jedini način da budu sigurne. 

Gde se informisati o feminizmu?

Pomenula bih tri sjajna dokumentarca, Feminists : What were they thinking?,  She’s beautiful when she’s angry i Miss Representation. Postoje i sjajni „feministički“ filmovi i serije, sa jakim porukama o ženskom osnaživanju , poput Erin Brokovich i Frida, kao i modernije serije kao što su Jessica Jones, Sex Educationi distopijska The handmaid’s tale. Što se tiče društvenih medija, pratim na Instagramu @huffpostwomen, a pomenula bih neke sjajne zene, Angela Davis, Gloria Steinem,  Maya Angelou, Hermiona i Emma Watson, i zajedno i odvojeno, Simone De Beavoir, Lu Salome, Amy Poehler, bell hooks, čije misli vredi pročitati. 

Srećan Srećni nam #mesecIženskeistorije !