Puter bistro.

Puter bistro.

Pileće rolnice u aromatizovanoj korici sa pireom od kelerabe i salsom od povrća

 

 

Ne preterujem kada kažem da mi je srce brže zakucalo, a stomak srećno zapevao kada smo ugledali tablu Puter nad lokalom u pripremi. Pa još u kraju i to taman u periodu kada stiže hladnije vreme, pa dijeta može da ostane zatrpana pod hrpom šljampavih džempera i odeće crne boje.
Za mene taj komadić rastopljenog zlata na dobrom, pa još toplom, hlebu ima magičnu moć. Zalogaj sreće.
Baš zato smo radoznalo i iščekivali da vidimo šta se krije iza tog ukusnog imena. Mljac.
Zato hajde da ne dužim, znam kako je kada gladni ne možete da dočekate prvi zalogaj. Nakon što vam konobar pridrži vrata, izvolite ući u ovaj šarmantan bistro.
Rekla bih vam da je nepretenciozan, ali mogli biste se prevariti i pomisliti “Jao, još jedno hipstersko mesto u koje nisu hteli da ulože kako treba.” Ali zaista jeste takav, nenametljiv, sa detaljima koji dokazuju da ga je uredio neko ko zna.Uostalom, dovoljno je da vam kažem da imaju preudobne stolice, nešto što je mnogo novih, “urbanih” ugostiteljskih objekata potpuno zapostavilo. (Čitaj: Žao mi je, ali ne krivi mi se kičma na hoklici)
Samo ću još dodati da se na svakom stolu drugačiji cvetovi savršeno uklapaju uz zid od bele cigle, a da u pozadini diskretno sviraju moderne šansone, a vi probajte da se ne složite da je to prizvuk savršene lenje nedelje. Pa, još na neki sivi, kišoviti dan…

Oui, s’il vous plaît!

Što se tiče menija, na njemu možete naći prave delikatese: od foie gras, preko pačetine i rebarca, do supe od luka- koja stoji sa znakom uzvika za sledeći put.
O slatkišima dovoljno govori da su ih moje kompanjonke pojele brzinom svetlosti.

“Jao, izvini. Zaboravila sam da ti ponudim, ali ako ti znači… bio je baš dobar!”(Čokoladni mus na tartu sa sosom od višnje)
Dovoljno je i dodati da smo još jedan tart sa šljivama i bademom uzeli i za kuću.
A da, zaboravila sam da kažem da sam sedela sa mamom i snajom. Iako vas očekuju sa celom porodicom ovde, spremite se, postoji mogućnost da čak ni familija ne podeli svoje zalogaje sa vama (#joeydoesntsharefood).
Eto, od uzbudjenja sam se zaletela… obrok simbolično počinje sa kriškom prepečenog hleba sa semenkama i puterom sa začinskim biljem. U mom slučaju su praćeni i suzicom radosnicom.
Sve u svemu, definitivno ću učestaliti odlaske na Kalenić, pogotovo nakon što sam im snimila meni za doručak. Čini mi se da će biti idealno za opuštenu, ali šik na francuski način, večeru ili kasni doručak, praćen listanjem novina izmedju gutljaja kafe. Uostalom ko ne voli da dobro jede, na lepom mestu, pa još dok glasovi Dalide i Karle Bruni idu kao soundtrack, dok tiho krckate hleb sa puterom. Kažem ja, zalogaji sreće.

 

Bistro Puter se nalazi u Njegoševoj 82, Beograd.

Instagram