Galentine’s day

Galentine’s day

Za početak, šta je Galentine’s day?

On February 13, Galentine’s Day, a nonofficial holiday, is celebrated as a day for “ladies celebrating ladies.”

Ne, Srbi nisu izmislili ovaj praznik,  jer mi priznajemo samo kult ličnosti i države, tako da je posebna čar ovog dana što se ne poklapa sa slavom, te nećete morati da se raspravljate da li se radi o Svetom Trifunu ili američkom, pokondirenom prazniku. Ali čak i uz opasnost da budem pokondirena i da me optuže da mi je Zapad isprao mozak, priliku da slavim druge “dame”, a pogotovo svoje prijateljice, izvinite, ali ne propuštam.

Da, godina ima 365 dana i svaki treba iskoristiti da se pokaže ljubav i pažnja, ali život jurca, obaveze se nagomilaju, kapitalizam utera u ćošak, dok nam neko nemilosrdno ubrzava vreme. U celoj toj jurnjavi lako počinje da se uzima zdravo za gotovo, odnosi se podrazumevaju i čekaju se samo posebni datumi da se ukaže pažnja, pošalje čestitka ili pokloni sitnica.

A dok vreme vrtoglavo prolazi, društvo pita ima li neki dečko, kada će skućavanje, udaja, deca..

Taman izmanevrišete da ne odgovorite na ta pitanja, stignete kući, zavrtite kanale, izaberete onaj film što ne zahteva preterano mozganje, a taj film je nekako uvek o ljubavi- pronalaženju savršenog i idealnoj vezi. Pa, onda nesvesno krećete u juriš: na svoju filmsku, romantičnu priču.

Negde usput, prijateljice se podrazumevaju.

One su tu da bodre, teše, grle, savetuju, nazdravljaju, pa posle tog nazdravljanja drže glavu i dodaju aspirin. One su vaš glavni saigrač, sve dok se ne osvoji taj muškarac, ta tvrđava, sa kojim se film i završava. Vi, zagrljeni, odlazite u daljinu, kreće odjavna špica, a mi nemamo pojma šta se zbilo sa tim prijateljicama što su vas trpele zajedno sa nama ta dva sata.

(Najbolji pokazatelj za to je što sam jedva pronašla fotografije Lajze i Megi u moru Lajzinih fotografija sa muškim protagonistima . Pa dobro bre, zar ni Google ne može da oda makar malo priznanja tom njihovom divnom prijateljstvu, nego i njega samo zanima da li će na kraju pobediti tim Džoš ili tim Čarls)

Nažalost, ima ih onih koje se užive u tu ulogu i u pravom životu, pa se društva sete tek kada taj neodoljiv dečko odšeta iz filma sam, bez nje. Tada se lako i neprimetno vrate u društveni život, u kojem uspešno zaleče rane i ojačaju dovoljno da se vrate u potragu za novim pravim, zbog kojeg će društvo opet napustiti. No, danas se ne bavimo njima, već onim čeličnim, iskrenim prijateljstvima. Onim što uspešno odolevaju vremenu, kontinentalnim udaljenostima, lokalnim nesuglasicama, životnim promenama i raskrsnicama. Onim odnosima što su tu, čak i kada birate različite ulice, ali se ponovo pronađete na istom ćošku, onom glavnom.

Onim devojkama koje vam peglaju ozbiljne probleme, što ih ne uplaši vaše otvaranje i cepanje duše, nego je lepo i stručno zašiju, pa vam zahvaljujući njima ne ostane ožiljak. Pa vam još na sve to dodaju sočni kolač od malina, posut bademima, zato što ste bile tako hrabre. A lako je biti hrabar, sa takvom osobom kraj sebe. Onim prijateljstvima što se u njima toliko radujete međusobnim uspesima, da vam se čini da od sreće možete poskočiti na najbliži oblak. I na tom oblaku biste se sigurno ugnezdile i od srca smejale, sve dok ne počne stomak da vas boli.

Onim što vas kao lojalni buldozi brane, što vam zaista čuvaju leđa, jer u današnjem svetu leđa, nažalost, moraju stalno da se čuvaju. One što vam uporno podmeću svoje ruke, kada udarate glavom u zid, pa kada im pošteno dozlogrdi, ljutito kažu “Pa dobro, zvekni stoti put, kada si tako navrla.”. Onda će vam tu razlupanu glavu opet celivati, bez onog “Je l’ sam ti lepo rekla?”. Znate i vi i ona da jeste, ali nema potrebe da se ponavljate, i ovako ćete sutra vi njenu glavu morate da spašavate.

Zaslužuju svoj dan ona prijateljstva u kojima neustrašivo kažete gde mislite da greši, pa se raspravljate, ne slažete, odmahujete glavama, ako ste popile, malo i ton dižete, pa onda uplakane ubeđujete ovu drugu da je ona u pravu.

“Ne, ti si u pravu.”

“Ma, pusti mene. Ti si u pravu.”

I koga briga ko je tu zapravo u pravu, kada ćete svejedno jedna drugoj fleke da vadite.

Zato pronađite dan kada ćete se setiti svih tih vaših fleka, uzjahanih oblaka, dobrih saveta i poziva u sitne sate, zbog ozbiljnih dilema, kakve nema ni predsednik neke velike, ogromne, države. Setite se svih onih lepih reči, obrisanih suza, ljutnje jer ju je neko povredio i stida ako ste je vi nečime, nenamerno uznemirili. Setite se svih onih budala, što ste ih zajedno prebolele, pošteno izogovarale, kojima ste se posle mrštile- vi onom koji je prema njoj ispao smrad, ona onom koji je prema vama.

Ne uzimajte zdravo za gotovo one koje su bile tu za one najlepše trenutke, koje su makar malo obojile one najmračnije dane, što su ostale posle svih onih loših procena i, kasnije će se ispostaviti, ne tako pametnih odluka. One sa kojima ste se otimale za pokrivač, dozivale u toku noći samo još nešto smešno da došapnete, sa kojima ste mudrovale na bovama i pridržavale štapove za skijanje.

Preuzeto sa: https://www.hercampus.com/school/manhattan/15-signs-your-best-friend-cece-parekh-your-jess-day-told-new-girl

Ovo je za one prijateljice koje ste nesebično podelile; sa nekim srećnicima, sa novim poslom, neke od njih i sa novim državama. Pa koliko god da vam se srce steže vi je pustite; odrastale ste zajedno, sazrevale, savladale neke teške, životne lekcije, pronašle ste se u pravom trenutku života- kad god on bio i sada prirodno stižu trenuci kada će vam biti potrebno više vremena da se pronađete na istom ćošku. Ali, hoćete sigurno.

Iskreni prijatelji se uvek pronađu, a kada se to desi, ko šiša lika koji je sam odšetao?

 

Veličajte svoja prijateljstva svaki dan, ali ako želite danas da počnete, čuvam vam leđa 😉

Desni klik- sačuvajte fotku- (u trećoj možete dopisati i lični tekst) i brzo šaljite nekoj važnoj prijateljici da je podsetite koliko vam znači.

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave