Random preporuke #4

Random preporuke #4

Dobro jutro!
Hajmo na noge lagane, lenjo rasanjivanje i jedno dobro protezanje.
Što bi Englezi rekli Long time no see, mada je meni još draži Đoka Balašević i njegovo dobro, staro “Pa dobro gde si ti?”
Da li ste napunili baterije ili vas je 2018. odmah ubacila u mašinu?
Definitivno se odlučili za ovogodišnje rezolucije ili su one passé?
Pravo da vam kažem meni je januar nekako probni mesec, zagrevanje, usporeno razgibavanje i zahuktavanje. Tako da još uvek nisam smislila čime ću se strasno zamajavati ove godine, ali dok ne izmaštam šta ću sa sobom, eto me sa predlozima za vas, ipak sam vas se pošteno uželela. (A i stigla je posebna narudžbina novog teksta, čak iz Južne Koreje i ja tu narudžbinu moram ispoštovati ❤️)

Pristavila sam nam kafu, ništa instant, tako da dok čekamo da provri, hajde da vidimo šta to novo ima na internetu. Ustaljeni redosled: vesti, Instagram, pa YouTube- da ide u pozadini dok se šminkamo i srkućemo mirišljavi napitak za razbuđivanje.


Tako da je danas prva preporuka food blog/ Instagram/ YouTube kanal, ma ceo paket : Mojritual.

Ako ste negde sitnim slovima napisali “U 2018. jedi zdravije”, ovo je mesto za vas.
Miljana na nepretenciozan način deli jednostavne, a slasne recepte (ne možete se vaditi da nemate vremena i dara za kuvanje); predlaže zdravije zamene i dokazuje da zdrava hrana ne mora biti dosadna i bezukusna. Tako se ne morate kajati nakon što se zasladite palačinkama sa domaćom nutelom, ako oližete varjaču od fila za čokoladni kolač ili kada se uz film počastite home-made naćosima. Ovo sve potvrđuju i muškarci u mom okruženju: isti oni što se mršte na svu hranu zelene boje, što su sumnjali u ukus “zdravih” namirnica ili što ne veruju u obroke bez mesa (obratiti pažnju na Prolećne rolnice, dalje u tekstu).
Kod njenih videa volim što su kratki, jasni, što nisu napadni (kome je dosta agresivne, klevetačke prirode onih što se hrane drugačije od vas? 🙋🏻‍♀️), a najdraži su mi oni u kojima ima male pomoćnice u kuhinji. Ako ste za malo više pozitivne energije, zdravijih navika i ideje da je promišljenija priprema hrane bolja od izgladnjavanja zaista nećete pogrešiti bookmark-ovanjem ovog ukusnog internet kutka.

Jedan od njenih recepata koji se najbolje istakao u našoj kući su ove prolećne rolnice. Kasnim sa njihovim reklamiranjem, uglavnom zato što su svaki put bile pojedene pre mogućnosti fotkanja (a i zato što ih uvijam na brzinu, moram primetiti, mnogo ružnije od Miljane). Bila sam slobodna da im modifikujem “unutrašnjost”, puneći ih povrćem koje sam imala u datom trenutku i uvek su ispadale preukusne. Ovo je jedan od onih recepata što se brzo i jednostavno pravi, a istovremeno izgleda štosno na proslavama, ima nečega u tim zalogajima koje možete umakati u sosiće (prekrasno se slaže sa slatko kiselim. Osim toga pokazale su se kao odlično posluženje čak i za one koji nisu preterani ljubitelji sirovog povrća, te ih lako možete “prevariti” i zadovoljno ih poslužiti sa još jednom, nakon što im se prva ipak svidi.

Ceo recept: ovde

Ako ste se zasitili, idemo dalje. Spuštamo hranu, čaj u jednu, knjiga u drugu ruku. Iz nekog razloga ljudi više ne poklanjaju knjige, makar ne toliko u mom okruženju. Zato sam samu sebe častila za Božić i to onom koju sam već čitala, ali je želim i u svojoj biblioteci, jer je jedna od onih, koju svako treba imati. Pored Andrićevih knjiga, Majstor i Margarita su mi bila omiljena lektira i drago mi je što makar po tom pitanju ministarstvo nije omanulo, pošto me ne bi čudilo da uskoro krenemo da izmišljamo neke svoje klasike i batalimo one proverene.

“Šta se dalje u ministarstvu* neobično dešavalo, mi ne znamo, i razume se nećemo ni da istražujeno-utoliko pre što je došlo vreme da predjemo na drugi deo naše istinite priče. Čitaoče, za mnom!”

Dakle, posle toliko godina eto mene opet sa njom u rukama, ovaj put bez presije da je vratim u školsku biblioteku i da je pročitam do časa na kojem ćemo o njoj diskutovati. A iako objavljena 1966. ona je bezvremena i njoj se može pristupiti na sto i jedan način. Pa kada stignete do tog sto prvog, otkrićete još neki. Zbog toga što može potpasti pod mnogo različitih žanrova, sigurno je da će vas neki od njih pridobiti i da će vam biti jasno zašto se radi o jednom od najviše proučavanih dela. (Iako u početku cenzurisana, predstavlja najanaliziranije sovjestko delo 20.veka)

Budite spremni da ćete se naći pred mnogo nedoumica: za koga navijati, ko je tu zapravo loš, zao, pokvaren, da li je iko uopšte bezgrešan i da li zaslužuje da bude pošteđen.

“Pogledala me je začudjeno, a ja sam najednom, i to potpuno neočekivano, shvatio da sam celoga života voleo upravo tu ženu! Šta kažete na to, a? Reći ćete, jasno, da sam lud?”

O huljama, ljubavi, vešticama, gramzivim ljudima, jednom drugačijem mačku, klinču ljudske prirode i natprirodnih sila. Duhovit, satiričan i mističan, ovaj roman sadrži sve one meni najdraže elemente i zaista mami da mu se kroz neko vreme vratite. Zato čak i ako ste ga već davno čitali ili nikada niste, odvojite dane za njega, sigurno će vas očarati. Ipak je magija to.

Photo: Facebook/ JaM
Ali dosta o Bulgakovom maestru, pređimo na beogradskog. On će nam dobro doći pogotovo ako ožednite od spominjanja votke u boci “orošenoj od hladnoće” ili “omamljujućeg mirisa šampanjca, koji se dizao iz bazena”. Zato je vreme da i mi nazdravimo, ovaj put u “Just a Maestro” (Jam) restoranu. Negronijem, na primer,  mada vam izbor može pasti i na bilo koji drugi sa karte piće- rekla bih da je svaki pripremljen sa podjednakom strašću i iskustvom. A da vas koktel ne bi doslovno oborio sa nogu, zanimajte nepca pilećim batacima sa pireom od šargarepe ili sočnim, zasitnim lososem. Ostavite mesta za njihov domaći desert: neki od tartova ili bilo šta čokoladno. Pomislite kako zbog njih vredi prekršiti “U 2018.hrani se zdravije”.
Nagradite poštenom napojnicom konobare, svojom ozbiljnom profesionalnošću su zaslužili.

Vreme je da krenemo polako kući i da ovaj dan/preporuke privedemo kraju. Idealno bi bilo uz taktove Michaela Kiwanuke, 30-ogodišnjeg muzičara iz Velike Britanije. Iako je 2011.pratio na svetskoj turneji, meni predragu, Adele, na njegovu muziku sam doslovno odlepila preko serija Big little lies, a zatim i Suits.
(U poslednje vreme svu muziku i pronalazim preko serija ili filmova)
Šta da vam kažem, osim da su baš njegovi ritmični, soul stihovi, dali posebnu moćnu notu tim scenama .
Baš zato držim njegov “Love & hate” album na repeat-u, napravim pauzu da ne dodje do zasićenja, pa kada slučajno čujem jednu od pesama, ponovni žmarci me podsete koliko dugo nisam čula nešto što mi se podjednako svidelo i zadržalo pažnju.
Photo: http://www.imdb.com

Pre nego što vam san stigne na oči, startujte film “Lars and the real girl”. Već će vas prve scene razbuditi, zbuniti i navesti da se zapitate da li ste pogrešili sa izborom filma, jer su neke stvari možda previše čudne. (Spojler: nisu!)

Divan film, istovremeno smešan i tužan, neobičan, a tako životan. Na komičan način prikazuje ljubav, ljudskost, ljudsku psihu i brigu. Ova uloga Rajana Goslinga mi je promakla (film je iz 2007.) , ali što se mene tiče samo je još jedna potvrda da nije “just a pretty face”. (Kada je reč o izgledu, subjektivna sam, priznajem). Ovo je film za otvorene, spremne na nešto drugačije i one koji mogu da razumeju, baš one što razmišljaju “van kutije”.

 

Poruka dana: Birajte ovakve muškarce!

(Budite ti muškarci)

Pinterest

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

SaveSaveSaveSave